Кожного батька, який віддав своє чадо в дитячий садок, хвилює таке питання, як якість харчування в дитячому садку.

Харчування – головний керований чинник, що забезпечує нормальний ріст та розвиток дітей, здоровя та якість життя людини, працездатність, активне довголіття, творчий потенціал нації.

На харчоблоці дитячого садка створено необхідні умови для приготування їжі, придбано сучасну техніку. Харчоблок складаєтьсяз гарячого цеху приготування страв, підсобного приміщення, комори для зберігання продуктів. Приміщення харчоблоку та все обладнання відповідають санітарно-гігієнічним вимогам.

Основні принципи організації харчування

  • енергетична цінність раціонів відповідає енерговитратам дітей,
  • збалансованість та максимальна різноманітність раціону,
  • технологічна та кулінарна обробка продуктів і страв, що забезпечує їх смакові якості та зберігає вихідну харчову цінність,
  • забезпечення санітарно-гігієнічних норм (дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв).

Харчування в  закладі дошкільної освіти  здійснюється на підставі Закону України «Про дошкільну освіту» ст.35,  «Про дитяче харчування», «Про безпечність та якість харчових продуктів»,  чинного Статуту закладу та відповідної нормативної бази:   

  1. Інструкція щодо організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» (затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 17.04.2006 року № 298/227; зі змінами від 26.02.2013 № 202/165);
  2. Постанова "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку" від 24 березня 2021 р. № 305 Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ
  3. «Порядок встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних, комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах»  (затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 року № 667 зі змінами, внесеними наказом МОН України від 07.04.2015 №404);
  4. Спільний наказ МОЗ та МОН України від 01.06.2005 N 242/329 ''Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах'';
  5. Лист МОН України від 21.06.2007 №1/9-394 ''Про здійснення контролю за організацією харчування дітей у дошкільних навчальних закладах'';
  6. Рішення виконавчого комітету Бучанської міської ради "Про забезпечення безоплатним харчуванням та пільговими умовами оплати за харчування вихованців ЗДО, що фінансуються з бюджету Бучанської територіальної громади у 2024/2025 н.р." від 16.08.2024р.;
  7. Перелік документів для забезпечення безкоштовним харчуванням  (Додаток до наказу відділу освіти від 30.08.2024р № 277-О)
  8. Наказ відділу освіти Бучанської міської ради від 30.08.2024 № 277-О  "Про забезпечення безоплатним харчуванням та пільговими умовами оплати за харчування вихованців пільгових категорій закладів дошкільної освіти Бучанської міської територіальної громади у 2024/2025 н.р."
  9. Наказ  відділу освіти Бучанської міської ради від 07.11.2024р № 338/1-О  "Про заміну способу організації харчування дітей в ЗДО Бучанської міської територіальної громади"
  10. Рішення виконавчого комітету Бучанської міської ради №4684 від 23.08.2024р. "Про зміну способу організації харчування у ЗДО  Бучансьої міської територіальної громади"
  11. Наказ відділу освіти Бучанської міської ради від 22.11.2024р. № 359 - О "Про встановлення вартості харчування дітей, які відвідують заклади дошкільної освіти Бучанської територіальної громади у 2024/2025 н.р.
  12. Примірне чотиритижневе сезонне меню на зимовий період 2024-2025 року

Режим харчування

Режим харчування дітей відповідає режиму роботи закладу та вікових груп і затверджений завідувачем. Адже, саме раціональний режим харчування,  збалансованість його раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються в закладі дошкільної освіти. 

Група раннього віку

  • Сніданок - 8.00
  • Обід - 11.30
  • Полуденок - 15.15

Молодші групи

  • Сніданок - 8.20
  • Обід - 12.20
  • Полуденок - 15.20

Середні групи

  • Сніданок - 8.20
  • Обід - 12.20
  • Полуденок - 15.20

Старші групи

  • Сніданок - 8.25
  • Обід - 12.25
  • Полуденок - 15.30

Організація харчування в ЗДО

Організація харчування в ЗДО здійснюється способом аутсорсингу, що передбачає виготовлення та реалізацію готових страв оператором ринку харчових продуктів, який здійснює постачання послуг з харчування, з використанням матеріально-технічної бази закладу освіти на основі укладання договору з цим підприємством про постачання послуг та переходу харчоблоку закладу до нього в оренду. Таким чином харчування та організація харчування в ЗДО здійснюється іншою компанією (аутсорсером), що спеціалізується в даній сфері, має необхідний кваліфікований персонал, досвід, знання, технічні засоби, ресурси з метою консентрації зусиль підприємства на основному виді діяльності. Значною мірою це забезпечує різноманітним, збалансованим та якісним харчуванням вихованців дитячого садка.

Старша медична сестра постійно проводить контроль за санітарно-гігієнічним станом харчоблоку, технологією приготування їжі, дотриманням меню і якістю страв, проводить санітарно-просвітницьку роботу серед персоналу та батьків з питань раціонального харчування, особливо в оздоровчий період, дає оцінку ефективності харчування, проводить заняття з персоналом з питань гігієни харчування, профілактики харчових отруєть і гострих кишкових інфекцій.

Директор, старша медична сестра, вихователі груп закладу дошкільної освіти проводять інформаційно-роз'яснювальну роботу серед батьківської громадськості щодо організації харчування в сім'ї. Домашнє харчування має доповнювати раціон дитячого садка. Питання раціонального харчування дітей включається у тематику батьківських зборів, консультацій для батьків, розглядається на загальних зборах колективу, виробничих нарадах. 

Харчування дітей в ЗДО.

Поради батькам як підготувати дитину до харчування в ЗДО.

Реквізити для оплати харчування

Чим замінити цукор в раціоні дітей

Діти та здорове харчування

Дитяча тарілка здорового зарчування

Діти та корисна їжа